Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the bbpress domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/45community.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Persoonlijke letselschade bij een ongeval met je brommobiel-handvatten en tips - 45 Community

Nieuws

Algemeen

Persoonlijke letselschade bij een ongeval met je brommobiel-handvatten en tips

Een ongeval met je brommobiel is nooit helemaal uit te sluiten. Hoe voorzichtig je ook rijdt en hoe ervaren je ook bent als brommobilist. Meestal blijft het bij ‘blikschade’. Deze materiële schade is al vervelend genoeg, maar je vakgarage heeft er altijd een oplossing voor. Een ongeval kan ook letselschade tot gevolg hebben. Bij medeweggebruikers en bij jezelf. Wat te doen bij persoonlijke letselschade met je brommobiel? Deze blog geeft handvatten en tips.

De kans op persoonlijke letselschade met je brommobiel is verhoudingsgewijs klein. Je rijdt nooit harder dan 45 km/uur. De meeste brommobilisten gebruiken hun comfortabele vervoermiddel in de bebouwde kom. Daar houden ook de meeste andere automobilisten zich aan de snelheidslimiet van 50 of zelfs 35 km/h. Bovendien zijn nieuwe brommobiel-modellen steeds veiliger.

Aandacht voor veiligheid

Die extra veiligheid verschilt per merk. Zo zijn er merken die hun 45 km-auto’s ontwerpen met versterkte portieren en een veiligheidskooi die zowel de bestuurder als de passagier bescherming biedt. Ook besteden fabrikanten veel aandacht aan het optimaliseren van het remsysteem en de stabiliteit. Uiteraard beschikt elke brommobiel over veiligheidsgordels en de optie van airbags neemt toe. Met behulp van crashtests werken fabrikanten constant door aan vergroting van de veiligheid.

Overigens: de belangrijkste veiligheidsfactor ben je zelf! Verantwoordelijk rijgedrag en het kennen en opvolgen van de verkeersregels zijn essentieel om ongevallen te voorkomen. Rijd nooit harder dan nodig, houd je aandacht bij het verkeer (laat je mobieltje links liggen!) en draag altijd je gordels.

Actie bij schade

Maar dan nog… een verkeersongeluk zit in een klein hoekje. Bij schade aan je brommobiel, aan andermans voertuig of aan een openbaar object, is het belangrijk om de juiste procedures te volgen. Rijd je in een nieuwere brommobiel en ben je allrisk verzekerd, dan betaalt de verzekering de reparatiekosten. Ongeacht de schuldvraag. Laat de schade altijd herstellen door je brommobiel-vakgarage. Daar is niet alleen je veiligheid mee gediend. Goed herstel zorgt ook dat je brommobiel zijn waarde behoudt.

Wat is ‘persoonlijke letselschade’?

Materiële schade aan je brommobiel is altijd vervelend. Daarnaast bestaat er altijd een risico – hoe klein ook – op persoonlijke letselschade als gevolg van een ongeval. Wanneer daar sprake van is? Dat is snel uitgelegd. ‘Letselschade’ is de officiële term voor fysieke, emotionele, of psychologische schade die je oploopt als gevolg van een ongeval. Dit varieert van lichte verwondingen tot ernstig letsel. In het ergste geval heeft persoonlijke letselschade voor korte of langere duur invloed op je dagelijkse leven. Met een hersenschudding bijvoorbeeld, of een gebroken arm of been, kun je niet naar je werk. In zulke gevallen is het erg belangrijk dat de formaliteiten rond het ongeval, zoals het papierwerk richting de verzekeraar, correct en volledig zijn afgehandeld. Om een schrammetje hoef je je niet druk te maken. Maar breng bij twijfels over eventuele verwondingen altijd zo snel mogelijk een bezoek aan een eerste hulppost of je huisarts.

Aan te bevelen stappen bij persoonlijke letselschade

Belangrijke tip bij een ongeval met persoonlijke letselschade met je brommobiel: raak niet in paniek! Blijf kalm en denk aan je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers. Blijf bij ernstig letsel zitten waar je zit en wacht op professionele hulp. Valt je letsel mee en ben je nog helemaal bij je positieven, zet dan de stappen als hieronder beschreven.

Stap 1: breng iedereen in veiligheid

Check jezelf en andere betrokkenen op eventuele verwondingen en op de ernst van die verwondingen. Verleen als je daartoe in staat bent waar nodig eerste hulp. Breng jezelf, elkaar en andere weggebruikers in veiligheid.

Stap 2: bel bij persoonlijke letselschade het alarmnummer

Lijken de verwondingen bij jezelf of anderen ernstig? Twijfel niet, maar bel direct 112. Dat is dé manier om snel medische hulp te krijgen en het ongeval officieel aan te melden.

Stap 3: verzamel Informatie

Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Denk aan namen en contactgegevens van alle betrokkenen. Gebruik een officieel schadeformulier of van de mogelijk tot mobiel aanmelden van de schade. Maak eventueel foto’s van de situatie en de schade aan de auto’s én, als dat lukt, van het opgelopen letsel.

Stap 4: meld het ongeval bij de politie

Bij persoonlijke letselschade kan de ‘schuldvraag’ een extra grote rol gaan spelen. Om die reden is het verstandig het ongeval te melden bij de politie. Een officieel politierapport over de toedracht kan het verschil maken bij de schadeclaim.

Stap 5: informeer je verzekeringsmaatschappij

Breng je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte van het ongeval. Doe dat het liefst persoonlijk, via het daartoe ontvangen telefoonnummer. Volg de richtlijnen die je ontvangt nauwkeurig op.

Stap 6: laat je nakijken

Je letsel of verwondingen vallen mee? Gelukkig maar! Maak desalniettemin een afspraak met je huisarts om jezelf na te laten kijken, want letsel is niet altijd direct zichtbaar of merkbaar. Neem het zekere voor het onzekere.

We hopen dat je ze niet nodig hebt, maar geven toch nog een paar laatste tips:

  • Ga zo min mogelijk in discussie over de schuldvraag. Meld het ongeval bij serieuze twijfels altijd bij de politie. Laat de schuldvraag verder over aan de verzekeraars en andere experts.
  • Bespreek eventuele stress als gevolg van de aanrijding en het letsel met je huisarts.
  • Bewaar kopieën van alle officiële formulieren, ook van eventuele facturen.
Deel dit bericht

Geef een reactie